Mi vár a civil szerveződésekre?

Közhelyszerű megállapítás, hogy a XXI. század számos kihívást támaszt mind az egyén mind a közösségek elé. Nincs ez másként a civil szerveződésekkel sem, amelyek jelentősen megváltozott környezethez szükséges alkalmazkodniuk, ahol nem kevesebb, hanem sokkal több feladat vár rájuk.

 

Még több feladat

A demográfiai tendenciáknak köszönhetően néhány évtized múlva 10 milliárd ember szükségleteinek fedezésére szükséges berendezkedni, úgy, hogy jelen helyzetben is jelentős regionális különbségeket tapasztalhatunk világszerte az élelem, a tiszta víz, a különböző alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében. A demográfiai folyamatok nem csupán az emberiség összlétszámának drámai növekedésében mutatkoznak meg, hanem a belső struktúra megváltozásában is. Míg a fejlődő világban a belépő nagy létszámú új generációk megfelelő oktatáshoz, munkalehetőséghez és felelős családtervezési ismeretekhez juttatása a fő feladat, addig a fejlett világban a társadalmak elöregedése és az ehhez kapcsolódó új feladatok (elsősorban szociális, egészségügyi) jelentik a kihívást. Mindehhez társul a legtöbb nonprofit szervezet számára a pénzügyi fenntarthatóság, a folyamatos forrás biztosítása a tevékenységekhez.

 

Több erőforrás?

Habár továbbra is jelentős különbségek jellemzik a világot a gazdasági javak birtoklása szerint, az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett azok száma, akik már nem a mindennapi létfenntartásért küzdenek, hanem a megkapaszkodást és a középosztályi lét megélését tűzhetik ki célul. A Charities Aid Foundation 2017-es jelentése szerint a középosztályi rétegek növekedésének köszönhetően a következő évtizedekben (2030-ig) a karitatív költések megkétszereződhetnek. Az adományozásra képes középosztály számszerű növekedése elsősorban az ázsiai régióban következett be, azonban ahhoz, hogy ezek a perdikciók megvalósuljanak az adományozás kultúrája is el kell terjedjen.

 

Új utak az adományozásban

A 2017-es Global Trends in Giving Report (givingreport.ngo) szerint az adományozás egyre jelentősebb része történik online felületek segítségével. A többséget az online közösségi média inspirálja és különösen így van ez a fiatalok esetében. További generációs különbségek is megfigyelhetők, ugyanis a legfiatalabb donorok az idősebbek által is kedvelt online utak mellett a mobil adományozást is preferálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujcivil.blog.hu/api/trackback/id/tr6813369283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Új generáció és Civil szerveződések

Ez a blog egy kutatás részeként íródik, amely 2017 őszén indult. A kutatás a civil szerveződések rekrutálási gyakorlatával, ezen belül elsősorban az új generációk bevonásával foglalkozik. Célunk ezen a felületen bemutatni a kutatás eredményei mellet a folyamatot, a kutatócsoport munkáját a tervezéstől a visszacsatolásig.

Friss topikok

süti beállítások módosítása