Nonprofit vagy civil – nagyon nem mindegy

Annak ellenére, hogy a nonprofit szektor évek óta növekvő bevétellel gazdálkodik és a szektor meghatározó részét alkotják a civil szervezetek, mégsem fenékig tejfel a civilek élete.

A KSH 2017-es adatai alapján elmondhatjuk, hogy Magyarországon körülbelül 62 ezer nonprofit szervezet működik, amelyek többsége (54 ezer) klasszikus civil szervezet. A teljes nonprofit szektor által teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 101.000 fő (http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nonprof/nonprofit_2015.pdf). A 90-es években és az ezredfordulót követő évtizedben is folyamatosan növekedett a nonprofit formációk mennyisége, majd az elmúlt évtizedben 62-65 ezer körül alakult a szervezetek száma.

A szervezetek számában ugyan az elmúlt évtizedben egyértelműen a stagnálást figyelhetjük meg, a súlyuk a nemzetgazdasági teljesítményben növekszik. A nonprofit szektor 2005. évi 855 milliárd forintos árbevételéhez képest 2015-re a szektor bevételei meghaladták az 1543 milliárd forintot. Mindez a GDP 4,5 százalékának felel meg (2005-ben a bevételek a GDP 3,8 százalékát tették ki). A civil szektor által nyújtott támogatások is jelentősen nőttek a 2005 és 2015 közötti időszakban közel 120 milliárdról több mint 146 milliárd forintra. Ugyanakkor jellemzően sok kisebb bevételű szervezetből áll a szektor például az 500 ezer forintnál kisebb bevételű szervezetek aránya 2015-ben is közel 40 százalék volt. Amennyiben csak a klasszikus civil szervezeteket vizsgáljuk még jelentősebb a csekélyebb bevétellel gazdálkodó szervezetek aránya, míg az érdekképviseletek és elsősorban a nonprofit vállalkozások alapvetően magasabb bevételekkel bírnak.

A nonprofit szervezetek közel 90 százalékát adó klasszikus civil szervezetek a nonprofit szektor teljes bevételének 37 százaléka felett rendelkeztek 2015-ben és a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 30 százalékát foglalkoztatták. A szektor leginkább prosperáló részét a csekély számú, de jelentős bevételekkel gazdálkodó nonprofit vállalkozások adják, 2015-ben a szektor bevételeinek több mint felét ők érték el, és a teljes munkaidőben foglalkoztatottak kétharmadának (több mint 65 ezer főnek) adtak munkát. Mindezeket tekintve árnyaltabb kép rajzolható a szektor jelenlegi helyzetével kapcsolatban, amelyben jól kitűnik a különbség a nonprofit szféra egésze és a klasszikus civil szervezetek között.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujcivil.blog.hu/api/trackback/id/tr3813369407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Új generáció és Civil szerveződések

Ez a blog egy kutatás részeként íródik, amely 2017 őszén indult. A kutatás a civil szerveződések rekrutálási gyakorlatával, ezen belül elsősorban az új generációk bevonásával foglalkozik. Célunk ezen a felületen bemutatni a kutatás eredményei mellet a folyamatot, a kutatócsoport munkáját a tervezéstől a visszacsatolásig.

Friss topikok

süti beállítások módosítása